Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
10.11.2023, Milan Šurkala, aktualita
AMD se už od uvedení prvního Zenu daří postupně zvyšovat svůj podíl na trhu s procesory x86. Data od společnosti Mercury ukazují, že meziročně AMD své podíly značně navýšilo, a to platí především pro serverovou oblast.
1  2  
tomasrocek (20) | 14.11.202310:15
Je nějaká možnost se odhlásit od sledování tohoto vlákna? Naivně jsem si to dal sledovat, ale kdo ten spam v mailu má neustále číst. Stále dokola stejné hlody jednoho experta na vše co existuje.
Jinak to budu muset dat do spam filtru. Dík.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4972) | 14.11.202312:05
V těch e­-mailech, které Vám chodí a které v tomto vlákně nechcete dostávat, je pod příspěvkem postup. Pro rychlost Vám ale rovnou posílám ten odkaz, kde to máte kompletně rozepsáno: https:­/­/www.oxymedia.cz­/sledovani­-diskuze. Tam si můžete vybrat diskuze, které chcete přestat sledovat.
Odpovědět0  0
tomasrocek (20) | 14.11.202319:36
Díky. Odkaz vedl na stejné místo jako ten z mailu. Je to docela nepřehledné, ale již hotovo. Lepší by bylo mít v mailu přímo možnost zrušení odběru, tak jak to většina takovýchto mailů mívá ­(mám takové tušení, že na to je nějaký zákon, nebo nařízení­).
Odpovědět0  0
JiVy (612) | 11.11.202314:57
Opět naprosto nesmyslná hádka.
Technické parametry čipů jsou pouze jedním dílkem skládačky. Málokdo si kupuje HW kvůli výsledkům v abstraktních testech. Lidé i firmy si HW kupují, aby na něm provozovali aplikace. A dokud tyto aplikace nepoběží hladce a za přijatelný peníz na nové platformě, tak se ta nová platforma v daném segmentu neprosadí.
ARM proto dominují v mobilech, protože se jedná o novou platformu a žravější x86 byly od samého počátku fakticky mimo hru. ARM ze stejných důvodů dominují v IoT oblasti. Relativně silnou pozici mají i v serverech, u kterých se tak jako tak mění jádro s každou novou generací. Prosadit se v desktopu je ovšem běh na dlouhou trať, protože tam je škála aplikací nejširší a všechny aplikace nelze překlopit naráz. Navíc s tím, jak mají lidé a firmy nakoupený x86 HW, tak ani není poptávka po ARM aplikacích.
Takže náš oblíbený SoB si může upsat prstíky až k zápěstí, x86 platforma tu ještě pár let bude.
Odpovědět4  1
kutil05 (999) | 11.11.202315:15
V těch serverech se ovšem AMD neprosazuje všude, ale jen ve vhodných segmentech.
Odpovědět0  0
tomasrocek (20) | 11.11.202319:08
Dokud se mu nezakáže sem přístup, tak to bude stále dokola. Má představa je, že postupně bude ARM a x86 sbližovat a implementacích a přístupu. Každý svět si bere nápady a inspiraci z jiného. Nakonec limit je hlavně v samotné implementaci, efektivitě využití zdrojů. Samotné jádra se pomalu blíží ke svým limitům kam ještě má smysl je rozšiřovat, postupně se to stejně bude různě vrstvit a tím se získá mnohem větší škálovatelnost výkonu.
Klasický desktop, pokud časem nezanikne úplně, tak bude stále okupován x86, za posledních 10 let nevidím žádný vliv ARMu, občas nějaký náznak, ale uteklo zase hodně času a nic se nezměnilo.
Odpovědět1  0
JiVy (612) | 11.11.202319:42
RISC a CISC jsou do značné míry marketingové nálepky. Oba tyto přístupy spolu soutěží už od 60. let a vzájemně se ovlivňují.
RISCové PC tu byly už koncem 90. let, kdy Apple přešel od Motorola 68xx procesorů na RISCový PowerPC vyvinutý společně Motorolou a IBM. Bohužel tento projekt rychle ztratil dech a Apple přešel k Intelu a dál už to asi všichni znají.
Zároveň se RISCové principy uplatňují u masivně paralelních GPU a programy mají tak na výběr, jestli využijí CISC instrukce CPU, nebo RISC paralelní processing na GPU.
Základem k pochopení problému je uvědomit si, že nejde o konkrétní CPU a jeho výkon, ale o to, že na světě fungují miliardy PC, které využívají miliony aplikací a takový kolos nelze otočit ze dne na den. Očekávám, že výkonné RISCy se prosadí nejdříve v ultralight NTB, do kterých MS dodá kompatibilní W365 a pak se uvidí, jak rychle se ten trh bude rozvíjet. Může to být i docela rychlé, ale dokud budou fungovat stávající PC půjde o minimálně souběžný vývoj pro obě platformy.
Už teď vidíme, jak se architektury CISCů a RISCů sbližují ­(dlaždice, výkonná a úsporná jádra atd.­)
Rozhodně tedy nejde o souboj dvou světů, ale vývoj v rámci jednoho velkého světa IT.
Odpovědět0  0
kutil05 (999) | 11.11.202319:56
Nižší konfigurace pracovních stanic se taky mohly krýt s hi end PC, takže nejen Apple jel na RISC. Druhá věc je, že PPC ani dnešní Power nejsou čisté RISC ale jsou na pomezí. I další RISC se k tomu blíží tím, jak nabalují další instrukční sady. Jen Aplha, PA RISC a MIPS + SPARC měly fakt blízko k čistým RISC. Ale přirozeným vývojem se tomu vzdalovaly, byl to způsob, jak zlepšovat výkon za cenu větší složitosti.
Odpovědět0  0
1  2  
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.